Kwark/appel tulband



Een zachte frisse appelcake. Zo zou je dit gebak het beste kunnen omschrijven. De gebruikte bakvorm is DEZE van Nordic Ware. Belangrijk bij deze vormen is dat je ze heel goed invet en daarbij (probeert) geen enkel gleufje of golfje te vergeten. Voor de iets minder uitgesproken vormen gebruik ik hiervoor mijn vingers en een klontje zachte boter. Bij de fijnere inkepingen ga ik er nog eens met een bakkwastje over. Daarna goed bebloemen waarbij je de overtollige bloem uitklopt. Er wordt afgeraden om bakspray te gebruiken.

Aangezien je de cakes ondersteboven serveert, vul je de bakvormen nooit meer dan 3/4 met beslag. Immers al wat boven de vorm uitsteekt tijdens het bakken, zal geen motief hebben.


  • 180g suiker (voor mij was dit de helft erythritol en de helft lichtbruine rietsuiker)
  • 2 eieren
  • 80g gesmolten boter of olie
  • 240g kwark 0% vet
  • 1 zakje bakpoeder
  • 220g bloem
  • snufje zout
  • 2 appelen

Warm de oven voor op 155°C hete lucht.

Schil de appelen en snijd ze in kleine blokjes.

Roer de suiker samen met de eieren los.

Voeg de gesmolten boter/olie toe en roer tot een glad beslag.

Doe de kwark, bloem, bakpoeder en het zout erbij en meng alles goed onder mekaar.

Schep tenslotte de appelstukjes onder het beslag.

Giet in de goed ingevette en bebloemde bakvorm en bak in 50-60 minuten (afhankelijk van jouw oven) tot de cake gaar is.

Ontvorm en laat op een rooster afkoelen.

Reacties