Zachte walnotenbroodjes

Het recept voor deze zachte broodjes komt van het YouTube kanaal All Cooking Stuff. Ik heb het volkorenmeel vervangen door meergranenmeel. Prepareer de biga, het meel en de walnoten de avond voor het bakken. Met dit recept maak je 8 broodjes:

Biga:

  • 145g tarwebloem
  • 90g water
  • 2,5g droge gist
Deeg:

  • 205g volkorenmeel of meergranenmeel
  • 60g bloem
  • 1,5g droge gist
  • 5g zout
  • 15g suiker
  • 185g water
  • 18g boter
  • biga
  • 40g geroosterde walnoten
  • 40g rozijnen

Dag 1:
Maak de biga. Roer de gist los in het water. Voeg de bloem toe en kneed ongeveer 2 min. tot er geen droge losse bloem overblijft. Doe in een kom, dek af met vershoudfolie en laat overnachten in de koelkast. 

Meng het meel met het water, dek af en laat overnachten in de koelkast.

Rooster de walnoten 10 min. in een voorverwarmde oven op 180°C. Laat afkoelen en snijd daarna in kleine stukjes. 

Laat de rozijnen 30 min. wellen, giet af en dep droog met keukenpapier. 

Dag 2:

Scheur de biga in stukken en doe in de kneedkom. Voeg het geweekte meel, de bloem, gist, zout en suiker toe. Laat 1 min. kneden op de traagste stand.  

Voeg eventueel nog wat water toe wanneer het deeg te droog is (20g) en schakel naar stand 2. Laat kneden tot er geen droge bloem meer overblijft (3 min. ongeveer). 

Schakel over naar middelmatige snelheid en kneed zo’n  2 min. verder tot het deeg zacht en soepel wordt. Voeg de boter toe en kneed 2 min. verder op stand 2, schakel terug naar middelmatige stand en kneed nog eens 2 min.  

Voeg noten en rozijnen toe en meng op de traagste stand een minuutje onder het deeg. Kneed handmatig nog een tweetal minuten verder tot alles mooi is opgenomen in het deeg. 

Bol het deeg op en doe het in een met olie ingevette kom, dek af en laat 30 min. rusten. Het deeg hoeft niet te verdubbelen in volume. 

Verdeel in 8 porties van ongeveer 100g/stuk. Bol ze op en laat afgedekt 30 min. rusten. 

Duw de bolletjes plat tot een rechthoek van ongeveer 15x8cm en rol ze langs de korte kant op tot een sandwich. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat, bedek met een propere handdoek en laat rijzen tot verdubbeling (45-60 min. )


Bestuif lichtjes met bloem en maak 3 inkepingen in elk broodje. 

Bak 10-15 min. op 220°C tot ze een mooie bruine kleur hebben. 

Laat afkoelen op een rooster. 








Reacties