Confituur

Zomermaanden zijn oogstmaanden en ik heb mij de laatste paar weken dan ook bezig gehouden met het verwerken van allerhande fruit tot confituur. Ik vind het heel leuk én dankbaar om te maken. Voor het eerst heb ik ook geprobeerd om confituur met diepvriesfruit te maken en dit was een absolute meevaller. Hieronder volgen een paar recepten.

Pruimenjam met Porto

  • 1kg pruimen
  • 250g 3:1 geleisuiker
  • Sap van 1 citroen
  • 100ml Porto
Ontvel en ontpit de pruimen en snijd in kleine stukken. Doe de suiker erbij en roer goed om. Laat min. 3 uur rusten.
Spoel de glazen potjes en deksels uit met heet water en laat ze op een propere doek uitlekken. Verhinder nu nog om de binnenkant van het deksel en de pot aan te raken.
Zet de pot op het vuur en voeg het sap van de citroen en de porto er bij. Indien je jam zonder stukken erin wil, kan je er nu ff met de staafmixer door gaan.
Breng al roerend aan de kook en laat 4min doorkoken terwijl je verder roert. Schep het schuim af met een schuimspaan en vul de potjes. Schroef er onmiddellijk de dekseltjes op en keer de potten om. Laat 5min op hun kop staan en draai ze dan weer om.
Laat afkoelen en bewaar op een kille en donkere plaats.


Abrikozenjam

  • 2kg abrikozen
  • 1 pakje Van Gils geleisuiker speciaal
  • sap van 1 citroen

Was de abrikozen. Ontpit ze en snijd ze in grove stukken. Doe ze in een grote kookpan en strooi er de suiker over. Roer goed om en laat een paar uurtjes trekken. Hierdoor zal het sap uit de abrikozen onttrokken worden. Zet daarna de kookpot op het vuur, voeg het sap van de citroen toe en breng al roerend aan de kook. Laat 4 minuten doorkoken. Schep het schuim weg met een schuimspaan en giet de confituur in de potjes. Keer deze om en laat 5 min. op zijn kop staan. Draai dan terug om en laat afkoelen.


Marmelade (sinaasappel)
  • Voor 3 potjes van 300g:
  • 1kg sinaasappelen
  • 1 citroen
  • kristalsuiker (geen geleisuiker)
Leg de sinaasappelen in een grote kom met heet water zodat ze helemaal ondergedompeld zijn. Laat zo min. 10 min weken.
Schrob de sinaasappelen goed en droog ze af met een propere keukenhanddoek.
Haal met een dunschiller de schil eraf. Vermijd het witte onderlaagje want dit is wat voor bitterheid zorgt. Snijd de schillen in fijne juliennereeptjes en zet apart.
Snijd de konten van de sinaasappels en snijd ze in half. Pel de helften en verwijder zoveel mogelijk van het wit en de pitten.
Doe het vruchtvlees in een blender en pureer glad.
Zet een hoge kookpot op de weegschaal en giet de sinaasappelpuree erin. Voeg de helft van het gewicht aan suiker toe alsook het sap van 1 citroen en de juliennereepjes schil.
Breng al roerend aan de kook en laat 20-25 min pruttelen tot de marmelade genoeg ingedikt is.
Giet over in bewaarpotjes, schroef onmiddellijk het deksel erop en zet 5 min. ondersteboven.
Bewaar op een koele en donkere plaats (kan tot 1 jaar bewaard worden).
Je kan dit recept ook toepassen op andere citrusvruchten zoals pompelmoes, mandarijntjes, clementines enz.


Bosbessenjam:
  • 500g diepvries bosbessesn
  • Sap van 1 citroen
  • 165g geleisuiker maxi fruit Tienen 3:1
Doe de bosbessen samen met het citroensap in een kookpot en breng aan de kook. Laat 15 min. sudderen tot de bessen open gebarsten zijn.
Roer de suiker er onder en breng al roerend opnieuw aan de kook. Laat 3min. doorkoken.
Schep indien nodig het schuim eraf met een schuimspaan en giet de jam in de potjes. Vul die zo hoog mogelijk en schroef het deksel erop. Draai de potjes op zijn kop en laat zo 5 min. staan. Draai ze terug om en laat volledig afkoelen. Bewaar op een koele donkere plaats of onderaan in de koelkast.
Mangojam:
  • 750g diepvries mango
  • 500ml sinaasappelsap (mag uit een fles of brick zijn)
  • 80ml citroensap (bij mij kwam dit overeen met het sap van 2 citroenen)
  • 450g geleisuiker speciaal Van Gils
Snijd de stukjes mango indien nodig in kleinere stukjes en doe die samen met het sinaasappelsap en citroensap in een pot.
Breng aan de kook en laat 5 min. verder sudderen. Gebruik een pureestamper om de brokjes wat fijner te pureren of indien je een volledig gladde jam wilt kan je er ook met de staafmixer ff doorgaan.
Voeg de suiker toe en breng al roerend opnieuw aan de kook. Laat 3 min. doorkoken op een hoog vuur.
Schep indien nodig het schuim eraf met een schuimspaan en giet de jam in de potjes. Vul die zo hoog mogelijk en schroef het deksel erop. Draai de potjes op zijn kop en laat zo 5 min. staan. Draai ze terug om en laat volledig afkoelen. Bewaar op een koele donkere plaats of onderaan in de koelkast.

Aardbeienjam:
  • 1,250g aardbeien, gewassen en in kleine stukjes versneden
  • 1 pakje 500g Van Gils geleisuiker speciaal (Jumbo, AH)
  • sap van 1 citroen
Doe de aarbeienstukjes en het sap van 1 citroen in een kookpot. Meng er de suiker door. Breng al roerend aan de kook en laat 3 minuten doorkoken. Giet in de potjes. Sluit deze onmiddellijk en draai ze om. Laat 5 min. op zijn kop staan en draai ze dan terug om. Laat afkoelen. Bewaar de jam op een koele en donkere plaats.


Bosvruchtenjam:
  • 1,250g bosvruchten diepvriesfruit (Aldi, Lidl, Jumbo, ...) 
  • 1 pakje Van Gils geleisuiker speciaal en 
  • sap van 1 citroen 
Laat het fruit in een vergiet rustig ontdooien. Snijd het in kleine stukjes en doet het in de kookpot samen met de suiker en het sap van de citroen. 
Al roerend aan de kook brengen. 3 minuten laten inkoken, afschuimen en direct in glazen bokaaltjes gieten. Deksel erop en 5 min op zijn kop laten rusten, daarna omdraaien en helemaal laten afkoelen.


Ananasjam:

Ook deze werd met diepvriesfruit gemaakt en op dezelfde manier als het recept hierboven van de bosvruchtenjam



Reacties