Hazelnootbroodjes (Duitsland)

Deze zoete lekkernijen zijn alom gekend in Duitsland.  Voor de vulling had ik kant en klare hazelnootvulling wat ik enkel met melk moet aanmaken. Deze kocht ik bij Hobbybäcker (Duitse bakwebshop). Je kan de vulling echter ook zelf maken, het vergt alleen een beetje meer werk. 

Deeg:

  • 500g tarwebloem
  • 250g lauwe melk
  • 7g droge gist of 21g verse gist
  • 50g suiker
  • 1 eiwit (de dooier gebruiken we voor het bestrijken van de broodjes)
  • 60g malse boter
  • 4g zout
Vulling:
  • 250g hazelnootvulling
  • 125g melk of water
Roer de vulling samen met het vocht 1-2 min glad en laat 10 min. rusten

Alternatieve vulling:
  • 150g hazelnootpoeder
  • 150g hazelnoten in kleine stukjes vermalen
  • 3el kristalsuiker
  • 4el bruine suiker
  • 50g gesmolten boter
  • 50ml melk
Roer alles samen tot een smeuïge pasta

Afwerking:
  • om te bestrijken: 1 losgeklopt eigeel
  • glazuur
Doe alle ingrediënten behalve de zachte boter in de kneedkom. Kneed een paar minuten tot je een samenhangend geheel verkrijgt. Voeg daarna de boter in stukjes erbij en kneed nog een 10 min. verder tot je een soepel en zacht deeg verkrijgt. 


Bol het deeg op en leg het in een met olie ingevette kom. Dek de kom af en laat 45 min. rusten op een warme en tochtvrije plaats. 

Ontgas het deeg en rol het uit tot een rechthoek van 50x40 cm. 




Verdeel de notenvulling over de deeglap en strijk uit.


Rol het deeg op langs de langste zijde.


Verdeel de rol in stukken van 4cm breed. Duw met de achterkant van een houten lepel of van een mes een inkeping in het midden van de deegstukjes. 

Leg de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek af met een propere linnen doek en laat ongeveer 30 min. rijzen. 

Verwarm de oven voor op 160°C onder- en bovenhitte. 


Bestrijk de broodjes met het losgeklopte eigeel. 

Bak in ongeveer 30 min. tot ze een mooie bruine kleur hebben.

Laat afkoelen op een rooster en bestrijk de broodjes daarna met de glazuur. 



Reacties