Zachte broodjes (overnachtrijs)

Nu de zomerse temperaturen er weer zijn, heb ik vaak weinig zin om op het warmste van een dag brood(jes) te staan maken. Daarom kies ik dan sneller om 's avonds laat een deeg te maken en dit dan een koelkastrijs te geven om dan de volgende morgen in alle vroegte verder af te werken. Zo kwamen ook deze zachte broodjes tot stand.

Voor 8 broodjes:

  • 300g T55 tarwebloem
  • 80g fijn griesmeel
  • 4g droge gist
  • 200ml melk
  • 1 ei
  • 10g moutextract (facultatief)
  • 7g zout
  • 25g malse boter
  • 1 eidooier + 1el melk om te bestrijken
  • eventueel zaadjes om te bestrooien
Doe alle ingrediënten behalve de boter in de kneedkom en kneed tot je een homogeen mengsel verkrijgt. Voeg de malse boter toe en kneed verder tot een soepel deeg. 


Bol het deeg op en plaats het in een met olie ingewreven kom. Dek de kom af met vershoudfolie en laat 2u rusten op kamertemperatuur. Zet daarna de kom in de koelkast en laat ongeveer 12u rusten. 

Haal de kom uit de koelkast en laat het deeg op kamertemperatuur komen. Verdeel het daarna in bolletjes van 85g stuk. 

Bol ze op en laat ze 15min. rusten op je werkblad onder een stuk plastiek. Vorm ze daarna tot broodjes en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. 

Dek af en laat 45 min. rijzen. 

Verwarm de oven voor op 180°C onder- en bovenwarmte.


Bestrijk de broodjes met het losgeklopt eigeel en strooi er desgewenst de zaadjes over. 

Bak 20-25 min. tot ze een mooie bruine kleur hebben. 

Laat afkoelen op een rooster. 

Reacties