No knead ciabatta
Een heel eenvoudig recept waarbij er geen kneden aan te pas komt. Wegens het hoge vochtgehalte is het wel aan te raden dat je eiwitrijke bloem gebruikt. Ik gebruikte de Americana variant van molens Descamps wat ik bij een plaatselijke handelaar van bakproducten aankoop. Dit is dus een Amerikaanse patentbloem met een hoog eiwitgehalte, ook een Manitoba bloem is hier uiterst geschikt voor. Als recipiënt om het deeg te laten rijzen gebruikte ik een pizzadeeg bak. Uiterst handig door de rechthoekige vorm waardoor het vormen van de broodjes tot een minimum beperkt blijft. Elke voedselveilige rechthoekige kom kan je gebruiken.
Voor 8 broodjes
- 450g bloem
- 400ml water
- 7g droge gist (1 pakje)
- 30ml olijfolie (3 eetlepels)
- 9 zout
Doe water, olijfolie en gist in je kom. Doe de bloem erbij en daar bovenop het zout. Roer met een houten lepel alles bij mekaar en dek af.
Laat 20 min rusten. Bevochtig je handen met water en doe een stretch & fold. Herhaal dit nog 3 keer. Na de vierde stretch & fold laat je het deeg 45 min. rijzen.
Bebloem je werkblad en kiep je kom met deeg hierop om. Indien nodig rek je de hoeken wat bij zodat je een iet of wat rechthoek verkrijgt. Ciabatta mag wat grillig zijn, de broodjes hoeven niet allemaal identiek te zijn. Strooi nog wat bloem bovenop het deeg en versnijd het deeg met een deegsteker in 8 delen.
Schep met je deegsteker de deegstukken op een met bakpapier bedekte bakplaat.
Zet een ovenbestendige schaal met kokend water onderin de oven en verwarm deze voor op 240gr hete lucht.
Wanneer de oven zijn temperatuur heeft bereikt, schuif je de bakplaat in het midden van de oven. Laat de schaal met heet water onderin de oven staan tijdens het bakken. Dit vormt stoom waardoor je broodjes extra krokant worden.
Bak tot de broodjes bruin zijn naar wens. Bij mij was dit 18 minuten.
Reacties
Een reactie posten