Vanillewafeltjes


Nu de eindejaarsperiode aanbreekt, is het ook tijd om eens te denken aan de mensen die dagdagelijks zich inspannen voor jou. Koeriers die met die zware dozen vol bakbenodigdheden tot aan je voordeur sleuren, postbodes die door weer en wind elke dag paraat staan, de vuilnisophalers die al je troep wekelijks ophalen enz...

Een kleine attentie maar voor deze mensen een groot gebaar van appreciatie. Voor hen bakte ik een lading uitdeelzakjes met wafeltjes. De cellofaanzakjes kan je zo kopen bij Wibra, een stukje touw om dicht te knopen en een leuk stickertje gekocht bij Aliexpress. Heel leuk om te maken, nog leuker om te geven.

Het recept is van Jeroen Meus. In het oorspronkelijk recept wordt het merg van een vanillestokje in het deeg gedaan. Maar aangezien vanillestokjes nu bijna onbetaalbaar zijn geworden, heb ik dat vervangen door een halve tonkaboon in het deeg te raspen. Wat teveel bleek achteraf, een kwart boon is dus ruimschoots voldoende.

Met deze hoeveelheid deeg had ik zes zakjes met telkens zes kleine wafeltjes.

  • 400g gesmolten margarine
  • 500g patentbloem
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 1 el vanillepuddingpoeder (custardpoeder)
  • merg van een vanillestokje of 1/4 geraspte tonkaboon of 2 zakjes vanillesuiker
  • 6 eieren
  • 300g suiker (ik gebruikte vervangsuiker)
  • snufje zout
Doe alle ingrediënten in de kom van je mixer en maak er een egaal beslag van. 

Zet de kom afgedekt voor minimum een uur in de koelkast zodat de boter weer kan opstijven en het beslag zo wat steviger wordt. 

Breng je wafelijzer op temperatuur en leg per wafeltje een eetlepel deeg op de plaat. 

Bak in een paar minuutjes goudbruin en leg ze op een rooster. Verwerk zo het hele deeg. 

Laat de wafeltjes afkoelen en verpak ze in de zakjes. 

Reacties