Molletes de Antequera (Spanje)


Deze zachte broodjes vinden hun oorsprong in Antequera in de provincie Malaga te Spanje. Vroeger werden deze broodjes er genuttigd in de kerk tijdens de mis.

Lekker als belegd broodje, bij het ontbijt en zelfs als hamburgerbroodje. Laat de broodjes niet te bruin bakken. Het is de bedoeling dat je ze eventjes roostert voor je ze belegt.

Dit recept is voldoende voor 8 molletes.

Voordeeg:
  • 80g tarwebloem T55
  • 80g water
  • snufje suiker
  • 10g verse gist of 4g droge gist
Roer alle ingrediënten glad met een houten lepel. Dek de kom af en laat 1 uur rusten. Na 1 uur bekom je een schuimig en luchtig mengsel vol met luchtbelletjes. 


Deeg:
  • Voordeeg
  • 420g tarwebloem T55
  • 1/2tl honing
  • 110g water
  • 110g melk
  • 40g olijfolie
  • 10g zout

Doe de rest van de ingrediënten bij het voordeeg en kneed op trage stand in 10 min. tot een zacht en soepel deeg. Bol het deeg op en leg het in een met olie ingevette kom. Dek de kom af met vershoudfolie en laat 1 uur rijzen op een warme en tochtvrije plaats.

Duw de lucht uit het deeg en verdeel in 8 gelijke porties. Maak platte ronde broodjes van de porties en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek af en laat nogmaals 1 uur rijzen. 

Verwarm de oven voor op 180°C.

Duw de broodjes nog eens plat voor je ze in de oven schuift en bak ze  8-10 min. tot ze gaar zijn. 

Leg op een rooster en dek meteen af met een schone doek zodat de broodjes zacht blijven.


Reacties