Hokkaido melkbrood (Japan)



Dit Japans melkbrood is heel populair in Aziatische landen. Door het gebruik van de Tangzhong methode wordt dit een heel fluffy zacht brood. Tangzhong methode betekent niet meer of min dan een roux maken van een deel water/melk met bloem. Wanneer dit dan afgekoeld is, voeg je het bij de rest van je deegingrediënten. Dit recept is voldoende voor een bakvorm van ongeveer 20x10cm.

Tangzhong

  • 125ml water (je kan ook enkel melk of een mix 50/50 gebruiken)
  • 25g bloem
Doe de bloem en het vocht in een pannetje en roer met een houten lepel of een garde goed onder mekaar zodat er geen klonters overblijven. Zet op het vuur en blijf roeren tot je een lichte roux verkrijgt. Doe de pap in een proper kommetje en dek het oppervlak af met vershoudfolie zodat er geen velletje op komt. 

Deeg
  • 270g sterke tarwebloem
  • 40g kristalsuiker
  • 4g zout
  • 5g melkpoeder
  • 18g verse gist of 6g droge gist
  • 1 losgeklopt ei
  • 30g room
  • 25g melk
  • 90g Tangzhong
  • 25g zachte boter
  • 1 losgeklopt ei voor de afwerking
Voeg alle ingrediënten samen behalve de boter en kneed het tot een soepel deeg. Voeg de zachte boter toe en kneed verder tot je een zacht en elastisch deeg verkrijgt.

Bol het deeg op en doe het in een met olie ingevette kom. Dek de kom af en laat op een warme plaats rijzen gedurende 45 min. 

Duw de lucht uit het deeg en verdeel in drie gelijke bollen. Dek de bollen af en laat ze 15 min. rusten. 

Maak een ovaal van de bollen en rol ze met de deegroller uit tot ongeveer 30 cm. lengte. Rol ze langs de kortste zijde op en plaats ze met de naad omlaag naast mekaar in je bakvorm.

Dek je vorm af en laat op een warme plaats rijzen tot verdubbeling van je deeg.  Verwarm ondertussen je oven voor op 180°C onder- en bovenhitte.

Bestrijk het brood met losgeklopt ei en bak gedurende 30-35 min. tot het gaar is en mooi bruin.

Laat afkoelen op een rooster.  


Reacties

  1. Er zit te weing melk of vocht in dit recept, moet dat geen 125 gr zijn i.p.v. 25?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Neen hoor, 25g is de juiste hoeveelheid. Je hebt ook nog het ei, de zachte boter, de room + de tanghzong als vocht.

      Verwijderen
  2. hallo, de receptuur klopt niet helemaal er is te weinig vocht in het brooddeeg

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De receptuur klopt hoor, het brood is gemaakt zoals neergeschreven. Ook ei, boter, room en de tanghzong moet je meerekenen als vocht

      Verwijderen
  3. zojuist gemaakt en het deeg staat nu te rijzen voor 45 min, ben erg benieuwd en idd het deeg bevat vocht zat

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En hoe beviel het brood je Michael?

      Verwijderen
    2. Heel erg lekker, iedereen in mijn gezin is er gek op en het is makelijk te maken. Echt een aanrader dit recept. Bedankt voor het delen hiervan. Is 1 van mijn favorieten geworden

      Verwijderen

Een reactie posten